En småby som åpner seg mot sjøen

– Vi er heldige som får bygge en by ved fjorden på Fornebu. Det er en spennende oppgave, og et stort ansvar. Vi skal åpne byen mot sjøen og legge til rette for variert aktivitet, slik at alle får glede av sjøfronten, sier Olav H. Selvaag.

– Vi har bygget byområder ved vannet tidligere, både på Tjuvholmen og på Union Brygge i Drammen, forteller Olav H. Selvaag.

Begge utbyggingene han nevner har vunnet den prestisjetunge Cityprisen for god byutvikling.

– Det har lært oss mye om hvordan vi får mest mulig ut av den attraktive sjøfronten. Noe av det vi legger vekt på, er gode siktlinjer, slik at man kan se vannet fra flest mulig steder. Her på Fornebu må det dessuten være mulig å komme trygt ut i sjøen hvis man vil bade, og trygt å legge inntil med båt. Ikke minst er det viktig med steder der man kan sitte ned og nyte utsikten og kanskje ta en matbit, reflekterer han.

Legger til rette for båtliv

Selvaag har tidligere lansert planer for et stort akvarium i vannkanten. Lokale seilere ønsker også plass ved stranden.

– Det er klart vi må legge til rette for båtliv. Både seilbåter og kajakker hører med i det levende fjordmiljøet vi ønsker å skape her. Det vil være  positivt både for de som er aktive og for de som bare vil se på. Dessuten bør det være mulig å fortøye her hvis man kommer med båt og vil gå på restaurant, for eksempel. Alle ønsker seg et område med liv. Vi må legge nøye arbeid i å finne gode løsninger som imøtekommer de ulike gruppenes ønsker og behov, mener Selvaag.

FOR ALLE: - Alle skal få glede av sjøfronten, sier Olav H. Selvaag til lederne for de lokale velene, Sigmund Olav Lie og Paal Alme.

Utvikles gjennom samspill

– Slike store utbygginger går over mange år. De første illustrasjonene gir ideer om hvordan det kan bli, men området formes i dialog med kommunen og berørte parter. Det er bra, for det er mange hensyn å ta, og med flere innspill blir det endelige resultatet bedre. Dette skal jo bli et sted vi skal bli skikkelig glade i og stolte av, understreker Olav H. Selvaag.

Tall og fakta

Kjøreavstand til Oslo

10 km

Barnehager

6

Skoler

2

Innbyggere

7 500

Arbeidsplasser

22 000

Kollektivruter buss

24, 28, 31, 31E, 255, 270

Vis i kartet

Badesteder

Barnehager

Boligområder

Butikker og shopping

Bysykkel

Hotell & konferanse

Kultur

Naturreservat

Næringsliv

Park

Parkering

Resturanter

Skoler

Sportsfasiliteter